Een aantal studies in het hoger onderwijs hebben een beperkt aantal plaatsen. En daarvoor kan een numerus fixus worden ingesteld. Wil je weten welke opleidingen dit betreft, klik dan hieronder en je krijgt het volledige overzicht van alle numerus fixus opleidingen.

Numerus fixus opleidingen

Wanneer de opleiding van je keuze hierbij staat, dien je je voor 15 januari aan te melden. Kijk voor alle informatie op de site van Studiekeuze123. Aanmelden kan via de site van Studielink. Om aan te melden voor een studie heb je een Digid nodig. Heb je nog geen Digid, vraag dit dan direct aan via Digid. En kijk ook op de website van de hogeschool of universiteit van de opleiding van jouw keuze.

Numerus fixus betekent niet (alleen) meer loten. Er wordt ook gekijken naar motivatie, persoonlijkheid en eerdere schoolprestaties. Zo wordt de kans groter dan een student op de goede plek komt. Elke onderwijsinstelling bepaalt weer haar eigen selectiecriteria. Je mag je, met uitzondering van een aantal opleidingen, echter wel voor 2 opleidingen met een numerus fixus inschrijven.

Aanmelden voor een studie is best veel werk. Kijk eerst goed op de verschillende sites welke informatie je nodig hebt, verzamel de informatie en ga dan alles invullen. Het is helemaal niet vreemd om hier hulp bij te vragen. Soms zijn de vragen niet helemaal duidelijk, soms heb je informatie nodig, waar je misschien nog nooit van gehoord hebt of waarvan je geen idee hebt, waar je dat kan vinden en op de verschillende sites moet je soms steeds weer dezelfde gegevens invullen. Vraag bijvoorbeeld je ouders of iemand anders erbij. Iemand, die al eens een belastingformulier heeft ingevuld. Vaak weten deze mensen wat er bedoeld wordt, waar je bepaalde informatie (in huis) kan vinden en hoe deze systemen werken. Dat kan een hoop 'gedoe' schelen en 2 weten er altijd meer dan 1.