In het ‘Verhaal van Abel’ deelt een persoonlijk begeleider van Villa Abel een situatie uit de praktijk. De echte namen van de studenten vervingen we door, je raadt het al, ‘Abel’. (Met ‘Aby’ als vrouwelijke en ‘Bel’ als genderneutrale vorm.)
Het duurde een jaar voordat Aby een diep gekoesterde wens met mij durfde te delen, alleen ik en één ander mochten het weten. Heel voorzichtig vertelde Aby dat ze verlangde naar het hebben van een relatie en dat ze heel misschien wel wilde gaan daten.
Naast haar verlegen karakter, zorgde ook haar autisme ervoor dat dit een erg spannend onderwerp was. Relaties zijn nu eenmaal niet weggelegd voor mensen met autisme, dacht Aby. Een grote misvatting, ook mensen met autisme hebben behoefte aan verbinding. Het is menseigen, iedereen wil het.
Toch is het niet gek dat Aby zo dacht. Op de middelbare school was daten en seks altijd een hot topic bij klasgenoten, maar Aby was daar nog totaal niet mee bezig. Het was pas jaren later dat zij hier zelf aan toe was. Alleen het lastige is dan dat alle leeftijdsgenoten al een paar stappen verder zijn. Wanneer je denkt dat je de enige bent die nog nooit heeft geëxperimenteerd in de liefde, wordt de drempel alleen maar groter en groeit de onzekerheid.
Aby was inmiddels 21, had nul ervaring met daten en kreeg het al Spaans benauwd bij het idee. Toch was die behoefte aan verbinding sterker. Iemand vinden om lief en leed mee te delen en samen leuke dingen te doen.
Maar hoe weet je wat je wil als je het nog nooit hebt gehad? Een moeilijke vraag, daarom bestond het eerste deel van de begeleiding vooral uit verkennen. Binnen de veilige muren van onze coachruimte bespraken we allerlei soorten vragen. Wat zoek je in iemand? Hoe zie je een relatie voor je? Voorkeur voor man of vrouw? Snelle seks of iets langdurigs opbouwen?
Toen dit allemaal in kaart was gebracht, was het tijd voor de volgende stap: daten. Hier liepen we tegen een muur van weerstand op. Aby vond het ontzettend eng. Alleen al het downloaden van een datingapp was een enorme stap, nu kwam het daten wel heel dichtbij.
Uiteindelijk kon ik Aby laten inzien dat de enige manier was om te leren daten het ook echt te doen. Met veel moed is ze toen op een paar dates geweest. Er is niets blijvends uitgekomen, maar ze heeft het wel gedaan. Iets wat ze een paar jaar geleden nooit voor mogelijk had gehouden.
Een grote doorbraak in Aby’s ontwikkeling was de datingworkshop van Villa Abel voor autistische studenten. Aby vond het extreem spannend om naar de workshop te gaan, want dan moest ze zich openstellen en haar onzekerheden delen. Maar dit pakte juist heel goed uit. Door met anderen te praten realiseerde Aby dat haar wens om te daten heel gewoon was. Ook was ze niet de enige die het allemaal maar ingewikkeld vond. Het voelde als thuiskomen bij een groep gelijkgestemden.
Waar Aby eerst aan niemand durfde te vertellen dat ze een relatie wilde, swipet ze nu samen met vriendinnen op datingapps. Waar ze naar verlangt en de uitdagingen die ze tegenkomt, het is allemaal veel normaler geworden om over te praten.
Zo vond Aby de verbinding waar ze naar op zoek was, niet in een liefdesrelatie maar in diepere vriendschappen. Het gevoel dat je jezelf mag zijn bij de ander, ook met je onzekerheden en kwetsbaarheid. Dat is goud waard voor ieder mens, autisme of geen autisme.
Persoonlijk begeleider: Florence Gaillard
Kan jij ook wat hulp gebruiken bij levensvragen? Kom vrijblijvend kennismaken.